Historien om William

”Det er så dejligt og min krop driller ikke. Jeg glemmer næsten helt at den er handicappet”

Jeg hedder William og er 18 år. Jeg har en hjerneskade, som volder mig fysiske udfordringer. (Cerebral parese) og har dyrket yoga hos Yogabarnet i 5 år. Jeg hjemmetræner også så jeg er vant til at være fysisk aktiv. Yoga er blevet meget betydningsfuldt i mit liv og jeg vil meget gerne fortælle om hvorfor jeg dyrker yoga og kan anbefale det til alle, som har fysiske udfordringer i deres krop.
Jeg har pga mit handicap mange fysiske smerter og muskler som kramper pga. min CP, min hofte er skæv og jeg sidder i kørestol.

Jeg kommunikerer ved hjælp af en staveplade, det kaldes faciliteret tale. Når jeg er til yoga er min mor med mig, men efterhånden kan jeg mere og mere yoga selv. F.eks. åndedrætsøvelser, afspænding og meditation. Noget af det som yogatræning har gjort for mig er at jeg er begyndt at synes godt om min krop. Tidligere opfattede jeg ikke min underkrop som en del af mig, fordi jeg ikke har så meget bevægelse i mine ben pga. spasticiteten. Arbejdet med åndedrætstræning har givet mig meget. Jeg trækker nu vejret dybere og kan på den måde hjælpe mig selv når jeg f.eks. er i svømmehallen.

Jeg har været vant til at blive så spændt i min krop at jeg næsten kunne besvime og miste bevidstheden, fordi jeg kom til at holde vejret når jeg frøs. Nu kan jeg bruge mine åndedrætsøvelser og få min krop til at slappe af og regulere min varme/kulde balance. Det er rigtig godt for mig. Jeg bruger også mit åndedræt hvis jeg bliver forskrækket f.eks. ved høje og pludselige lyde, som har været en stor udfordring for mig i hele mit liv.

Min yndlings yogastilling er cobraen, der ligger man på maven med undearmene i gulvet og svajer sig op fra lænden. Den stimulerer fordøjelsen, afspænder lænden og styrker ryggen.
Når man har CP, så trækker musklerne sig ofte sammen og spænder, og udstrækning (som vi laver til yoga) er derfor en rigtig god ting.
I dag kan jeg meget bedre strække mine arme ud og kontrollere bevægelserne i dem og det er rigtig fedt når jeg f.eks. skal have bluse eller skjorte på, fordi det er nemmere at få tøj på når mine arme er mere bløde og bøjelige.

Jeg var tidligere nervøs og anspændt når jeg skulle sove om aftenen og kunne ikke falde i søvn uden at min mor, far eller søskende blev hos mig.
Nu falder jeg let i søvn om aftenen, det er virkelig fedt.
Jeg har fået en større ro og jeg elsker når vi i yogatimen når til yoganidra, som er en afspænding, den får mig til at blive virkelig afslappet og fri for smerter.
Trine hjælper med at lægge puder og tæpper så min krop bliver støttet og jeg bedre kan slappe totalt af.

For tiden træner jeg flere gange om ugen et yogaprogram jeg selv har planlagt, fordi Trine sagde jeg var klar til at gøre det!
For et år siden kunne jeg ikke have fortalt hvad jeg mente var bedst for min krop. Det er takket være min yogatræning let for mig i dag.

Noget jeg synes er så fedt ved yoga er, at det er en 1000 år gammel praksis, som ikke kun er nogle fysiske træningsøvelser men utroligt meget mere, åndedræt, afspænding, filosofi og en lære om menneskets sind.

Yoga lærer mig på en god måde hvordan jeg kan tackle og acceptere tilstande som f.eks. fysisk smerte, som jeg ofte har pga. mit handicap. Yoga hjælper mig også til at tackle mine følelser, jeg er for det meste en meget glad person, men jeg får også øjeblikke hvor jeg bliver pissetræt af at andre mennesker skal hjælpe mig med mange ting pga. mit fysiske handicap. Så er det fedt at kende til yoga hvor jeg lærer at mærke mine følelser og slippe dem igen.

Jeg løber også med Team Tvilling, det er jeg fuldstændig vild med, og når jeg har løbet maraton med dem er jeg lidt stiv i kroppen og så er det genialt at skulle til yoga.

Læs mere om Team Tvilling: http://www.teamtvilling.dk/